Show menu

Aplast prehaja na zeleno elektriko

29. 8. 2023

Namestitev sončnih elektrarn je eden izmed pomembnih okoljskih standardov in korakov pri trajnostnem delovanju podjetja. Tega se v skupini Zagožen še kako zavedamo, zato smo se po letu dni delovanja naše sončne elektrarne v velikosti 612 kWp v hčerinskem podjetju APLAST, odločili za dopolnitev z novo sončno elektrarno v velikosti 507 kWp. S tem smo zapolnili vse obstoječe strešne površine v skupni moči 1,1 MV.

Sončna elektrarna podjetja Aplast je tako ena izmed največjih v občini Žalec. S sončno elektrarno skrbimo za okolje, saj zmanjšujemo odvisnost od tradicionalnih virov energije. Ker imajo sončne elektrarne dolgo življenjsko dobo, s tem omogočamo dolgoročno stabilnost in zanesljivost pri oskrbi z energijo. S to naložbo smo še korak dlje na poti zmanjšanja ogljičnega odtisa.


Takole je ekipa Elektra Celje poskrbela za priključitev sončne elektrarne. Energija, pridobljena s strani sončne elektrarne, se porablja v procesih proizvodnje rotoliva, montažne delavnice in poslovne stavbe, presežke pa bomo vračali v omrežje. V prihodnosti načrtujemo uvedbo baterijskega polnilnika za hrambo energije, ki jo bomo porabili v proizvodnem procesu. Naše hčerinsko podjetje Aplast ima tako dve sončni elektrarni s skupno močjo 1,1 megavata, kar pomeni, da bi lahko napajali približno 100 gospodinjstev. Ponosni smo na našo naložbo, ki sta jo sofinancirala tudi Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.